sobota 30. ledna 2010

Co je SEO optimalizace?

Seo optimalizace (webových stránek) je počeštělý název anglického výrazu SEO (Search Engine Optimization). V podstatě se jedná o souhrn činností majících za cíl zlepšení pozice webových stránek ve výsledních vyhledávání internetových vyhledávačů jako je Google nebo Seznam a tím přirozeně také návštěvnosti.

Internetové připojení je dnes již v každé domácnosti, webových stránek přibývá závratným tempem a z internetu se tak stává jeden z nejsilnějších marketingových nástrojů poslední doby.

SEO optimalizace jsou v podstatě služby související s marketingovou propagací webových stránek. V dnešní době nabízí SEO neuvěřitelné množství firem. Ale odhadem 90% z nich nabízí místo SEO pouze zprostředkování PPC kampaně (Sklik, AdWords). Tak zvané pay per click kampaně jsou placenou službou vyhledávače a každý zájemce si je může velice jednoduše zařídit sám.

Vlastní SEO optimalizace se skládá ze dvou hlavních částí (jsou to tak zvané on-page a off-page faktory):
1. Úpravy webových stránek – velice zkráceně se jedná se o analýzu webu, navržení a úpravy textů, nadpisů a dalších elementů webových stránek
2. Budování zpětných odkazů – vyhledávače berou odkazy směřující na konkrétní web jako určitou referenci, která nakonec může ovlivnit pořadí webové stránky ve výsledcích vyhledávání na určité klíčové slovo.